top of page

Inconvenients sorgits fent el Treball de Recerca

A mesura que el treball s'estava realitzant, hi apareixien problemes o inconvenients els quals dificultaven el procés de creació o el ralentitzaven.

 

A) Un dels fets més destacables és la recerca d'informació. La Realitat Augmentada està relativament poc estudiada actualment, això suposa escassetat i igualtat en les fonts de dades. Això vol dir que no hi ha una quantitat d'informació exagerada ni a Internet ni en llibres i que a més la que hi ha està, majoritàriament, repetida. Tot i això, no ha suposat un greu problema ja que poc a poc s'ha anat trobant tot el que es necessitava. Resolt.

 

B) El fet de no popularitzar aquesta tecnologia causa la poca creació d'empreses les quals es dediquin plenament a realitzar projectes en Realitat Augmentada. Per culpa d'això, no ha estat fàcil trobar-ne en un àmbit més local. Tot i així, s'han trobat les suficients. Resolt.

 

C) En el procés de creació de figures amb el Google Sketchup, hi havia certes figures que presentaven comportaments il·lògics i no se'ls hi veia alguna cara o no es centraven de manera exacta. Evidentment també n'hi havia de senzilles les quals no presentaven cap problema. Tot i això, s'han pogut realitzar amb èxit. Resolt.

 

D) En el moment el qual la figura 3D s'havia de transformar en una figura Augmentada virtualment hi havia algunes les quals es transparentaven. La solució va ser pintar tots els plans. Resolt.

 

E) Un altre problema important era que les arestes de les figures augmentades no es podien veure. Després de molt intents fallits no es va poder trobar la solució. Finalment es va optar per posar-hi una textura ombrejada al Sketchup per tal que gràcies a les ombres es poguessin veure les delimitacions dels plans i la figura. No resolt. (solució alternativa)

 

 

F) Al no tenir una bona webcam a casa, la visualització de les figures no era la òptima per veure-hi els errors i observar detingudament les figures. A més, moltes vegades la càmera no reconeixia el marcador. Hi havia dues solucions, o comprar una webcam nova i de bona qualitat, o utilitzar la càmera de l'smartphone (en aquest cas un Iphone 6) mitjançant un programa d'ordinador, una app gratuïta anomenada EpocCam i una connexió via Wi-Fi. Finalment es va optar per la segona, ja que tot era gratuït i no cal moure's de casa. Resolt.

 

El procediment per arribar a utilitzar el teu mòbil com a webcam és el següent:

 

  1. Es descarrega l'app EpocCam al telèfon mòbil.

  2. Es baixa per Internet el programa EpocCam a la web <http://www.kinoni.com/>

  3. S'obra la Wi-Fi del mòbil.

  4. S'obra el programa a l'ordinador i quan comenci a rastrejar possibles connexions s'obra l'app                 des del telèfon.

  5. A través de Wi-Fi es connectaran i ja es podrà veure en temps real el que el mòbil està gravant a la       pantalla de l'ordinador.   

  6. Finalment, el que s'ha de fer és establir la nova webcam com la predeterminada dins l'Aumentaty           Author i Viewer.

  7. L'únic “inconvenient” és la propaganda que hi apareix a causa de ser la versió gratuïtat, però sense       dubte no hi ha cap problema ja que les figures es poden divisar perfectament i no són tapades.

 

G) En el moment de col·locar la figura dins un marcador la figura estava totalment moguda i no estava gens centrada, la solució era fàcil. Només calia posar-la en una bona posició mitjançant el menú de moviment de la figura. Resolt.

 

H) Quan s'intentava exportar figures augmentades al visualitzador per a mòbils no era possible ja que sortia un error el qual deia que només es podien exportar arxius .obj. No hi havia més remei que tornar a l'origen, a la creació de la figura, i abans de guardar-la convertir-la en aquest tipus d'arxiu. Resolt.

 

I) Al no tenir un bon ordinador no ha estat gens fàcil fer la creació de les figures ja que aquest es tancava a mitja feina. Això fa que siguis previsor i vagis guardant la feina cada vegada que es fan canvis voluminosos i tinguis diverses còpies de seguretat. Resolt.

 

J) Aumentaty Viewer per a mòbils. A diferència del visor per a ordinadors, aquesta app per dispositius mòbils requereix d'una altra extensió del seu arxiu per estar en funcionament. L'extensió a de ser .atm o .atm2. A més existeix un altre inconvenient, quan exportes la figura de l'Sketchup ho has de fer en format .obj, no .dae, així durant tot el procés a l'Aumentaty Author es podrà reconèixer la imatge al mòbil. Per exportar-ho en .obj es pot fer servir l'exportador de sèrie de l'Sketchup o via online a diverses pàgines webs. Per poder fer ús de l'app s'ha de guardar la figura en format .atm dins la base local del telèfon mòbil mitjançant connexió USB directament amb el PC i s'ha de descarregar per la Play Store, plataforma d'aplicacions per a mòbils d'Android. Un cop fet això es descarrega un explorador d'arxius local (és recomanable ES File Explorer) per la mateixa plataforma per poder buscar l'arxiu guardat i un cop trobat es pitja amb el dit. Seguidament s'obrirà l'app i es podrà visualitzar l'escena a través de la pantalla del teu telèfon portable. Tal i com ja s'ha esmentat, aquesta app està en procés de desenvolupament, per tant, els errors de lectura són freqüents i moltes vegades les figures no són com haurien de ser. També encara no és capaç de mostrar els colors de figures desenvolupades per tercers ni línies en l'espai. Només cossos geomètrics senzills. Això no es solucionarà fins que la companyia actualitzi l'app.

 

Aquests han estat els problemes principals, n'hi ha hagut pocs més els quals no mereixen menció en aquest apartat.

Contacte:
 

Treball de Recerca 2014 - 2016

Escola Pia de Granollers

Granollers, Barcelona

Realitzat per: Jordi Cantí

Tutor/a: Núria González

Agraïments:

A Núria González. A en Víctor Moreno.
A la meva família. Al projecte AUMENTAR.
A Pangea Reality. A en Joan Montes.
A Aumentaty.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon

© 2016 by Jordi Cantí.

bottom of page