top of page

Com es crea Realitat Augmentada?

FIGURES AMB GOOGLE SKETCHUP

 

1. Es comença amb un espai en tres dimensions delimitat per tres eixos, l'X, l'Y i el Z. Que són l'amplada, la llargària i la profunditat respectivament.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Tot seguit es creen els tres plans de l'espai on la figura es veurà projectada i donarà lloc a la planta, l'alçat i el perfil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Un cop fet això, es comencen a dibuixar sobre els plans les projeccions resultants de la nostra futura figura per tal de que tot quadri exactament amb les seves mesures pertinents i de manera que estigui tot el més centrat possible. Es pot centrar buscant els “Midpoints” dels diversos plans, que són els punts exactes del mig. És important, sobretot, tenir en compte que les mesures de les projeccions han de ser les mateixes ja que sinó la figura seria irregular i estaria deformada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Llavors es tracen dues línies perpendiculars en qualsevol punt de la figura, en aquest cas una casa i, on coincideixin és on s'ha de crear l'objecte en 3D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. A partir d'aquí es va fent poc a poc la figura tenint la màxima precisió. Un cop feta s'eliminen les línies que no es volen i es mira que tot tingui les dimensions exactes i estigui correctament realitzat. Es crea també l'última projecció resultant que estarà a la planta. Només cal allargar els quatre vèrtexs de la base de la casa fins el pla horitzontal i unir-los com si hi quedés l'ombra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Finalment s'hi posen els últims detalls com els colors o les línies que van des dels diferents vèrtexs de la casa fins els diversos plans perquè els alumnes puguin observar de millor manera l'origen de les projeccions resultants.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un cop es té la figura acabada, es guarda en format .skp per si es vol editar més tard o s'exporta en format .dae perquè pugui ser oberta a l'Aumentaty Author, que és el programa que s'utilitza per assignar figures a diferents marcadora de RA. Els arxius es poden guardar on s'esculli, a qualsevol lloc de l'ordinador.

 

 

DEL 3D A LA "RA" AMB AUMENTATY

 

1. S'obra l'Aumentaty Author i s'importa des de l'ordinador la figura que es vol augmentar, ha de ser en format .dae, si més tard es vol veure per Aumentaty Viewer per a PCs, o en format .obj si es vol veure per Viewer per a dispositius mòbils Android.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. S'escull el marcador que es vol en el menú “Marques RA” i s'imprimeix. L'escollit serà el responsable de projectar virtualment la figura en Realitat Augmentada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Seguidament es codifica el marcador posant la figura pertinent a dins, junt amb el marcador prèviament imprès.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Hi sorgeix als pocs segons la figura. No està centrada ni les dimensions estan d'acord com es volen, per això gràcies als menús de “Rotació”, “Escalat” i “Translació” es pot moure la figura i posar-la com es desitja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Un cop definida la posició i codificat el marcador, ja només falta exportar-la a través del menú “Files” a la plataforma que es vulgui. Tant pot ser com per poder visualitzar-la a l'ordinador amb l'extensió .atx, com per a la versió beta de l'app per a mòbils amb l'extensió .atm o .atm2. La versió per a dispositius mòbils està en desenvolupament i encara presenta bastants errors tot i que en un futur serà corregida i millorada. A més, també es pot guardar en format .aty per si més tard es vol modificar a través de l'Aumentaty Atuhor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIEWER PER A PC

 

Per veure les imatges a través del visor de Viewer per a ordinadors s'ha d'obrir el programa Aumentaty Viewer. Hi ha tres opcions, imprimir marcadors, ajustar la càmera o començar a utilitzar el programa. És recomanable ajustar primer la càmera i determinar quina s'utilitzarà per observar les figures. Tot seguit, es va a la localització de l'arxiu .atx i es fa doble clic o s'arrossega fins a sobre el programa executable Aumentaty Viewer. El programa s'iniciarà i ja es podrà contemplar la imatge amb el marcador corresponent.

Contacte:
 

Treball de Recerca 2014 - 2016

Escola Pia de Granollers

Granollers, Barcelona

Realitzat per: Jordi Cantí

Tutor/a: Núria González

Agraïments:

A Núria González. A en Víctor Moreno.
A la meva família. Al projecte AUMENTAR.
A Pangea Reality. A en Joan Montes.
A Aumentaty.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon

© 2016 by Jordi Cantí.

bottom of page