
realitat augmentada dibuix tècnic
ENTRETENIMENT, OCI I VIDEOJOCS
Un dels camps on la Realitat Augmentada està més estesa és en els sistemes i aplicacions d'entreteniment. Només als Estats Units es recauden milers de milions de dòlars al mercat, per tant, resulta una aposta interessant per a les grans companyies multinacionals.
No és cap mentida dir que la Realitat Augmentada està en ple creixement en el camp dels videojocs. Això és degut a que aquesta pot aportar noves possibilitats a la manera de jugar, tot i que en aquest àmbit hi predomina més la Realitat Virtual. Una de les posades en escena més representatives i amb més èxit és l'ARQuake Project, on es pot jugar al videojoc Quake en exteriors, disparant contra monstres virtuals.
L'inconvenient és que els jugadors han de carregar amb molts dispositius, això dificulta l'experiència dels usuaris. Però gràcies al desenvolupament de la tecnologia, en els dispositius mòbils ja no són necessaris tants elements i ara simplement una càmera és suficient per poder jugar a jocs que tinguin Realitat Augmentada. Quake no ha estat traslladat a mòbils però hi ha apps similars que es troben en aquests dispositius.
Actualment algunes consoles portables ja estan adaptades per poder jugar a jocs que fan servir Realitat Augmentada. Com a exemples de videojocs per a videoconsoles d'última generació podem trobar mascotes virtuals com l'EyePet, que comparteixen espai amb els usuaris i responen a la seva interacció; jocs de cartes que recreen les criatures de les il·lustracions i apareixen sobre un tauler real, i jocs de recerca, captura i combat com el conegut Invizimals.
Existeixen altres exemples de jocs destinats a l'entreteniment per al públic que fan ús de la Realitat Augmentada, aquests són alguns:
· The Invisible Train, un joc en Realitat Augmentada per a PDA d'un tren que es mou per unes vies molt reconegut que ha guanyat diferents premis com el Multimedia Transfer Award de 2005, patrocinat per la Universitat Karlsruhe and Commerzbank Frankfurt.
· PacMan, que per poder jugar, l'usuari havia de disposar d'un ordinador portàtil, unes ulleres, GPS, Bluetooth, wifi, infrarojos i sensors. En poques paraules, s'utilitzava gairebé el mateix hardware que per a ARQuake.
· Per a Nintendo DSI va sortir un joc anomenat Ghostwire, el qual mitjançant la Realitat Augmentada es podia veure al monitor de la consola una simulació d'un fantasma o espectre a qualsevol lloc de casa.
El futur de l'entreteniment és buscar elements i maquinari els quals et portin cap a una realitat més immersiva, com els HMD (Head Mounted Display), que de moment no resulten rendibles a causa del seu alt cost. Les noves Hololens, per exemple, s'especula que el seu cost serà aproximadament d'uns 1.000 dòlars americans.
No obstant això, és possible que en una pròxima generació de videoconsoles s'incloguin ja aquests dispositius, de manera que arribin massivament al públic general, com es pot començar a observar ja amb les Oculus Rift, tot i que aquestes ulleres només utilitzin la Realitat Virtual.


